Q&A Grafisch ontwerp

Antwoorden op vragen in de grafische hoek

Typografische vragen

Wat verstaat men onder een 'Swash' letter?

Swash letter

Een swash letter is een letter met een versiersel of krul aan de onder of bovenkant van de letter. Bij hoofdletters (kapitalen) staan deze aan de linkerzijde van de letter zoals bij deze B. In dit voorbeeld een verlenging van de schreef.  Maar een swash kan ook onderaan een letter staan. Dit zie je vaak bij de letter Q. Een swash letter werd vaak aan het begin van een alinea gebruikt.

Wat bedoelt men met een Sans Serif?

Verschil tussen schreef en schreefloos

Sans serif is Frans voor 'zonder schreef'. Een schreef is een klein uitsteekseltje aan de pootjes van een letter.

De blauwe letter A is dus de Sans Serif
Het gaat hier dus om een strakke letter zoals in het voorbeeld hiernaast.
Een letter met schreven is wat klassieker of chique zo je wilt.

Spreekwoord 'over de schreef gaan'
Een schreef was de term die in het West-Vlaamse dialect een ‘grens’ betekende. Wie over de schreef ging, passeerde dus een scheidslijn. In het Nederlands is schreef een synoniem voor streepje, dus: de visuele uitbeelding van een grens. Wie ‘over de schreef’ gaat, overschrijdt dus een bepaalde grens.

Wat is een 'Initiaal' in tekst?

Versierde letter in boek

Een initiaal is de beginletter van een woord, zin, alinea of hoofdstuk. Het woord initiaal komt uit het Latijn van initium, begin, en betekent: Aan het begin staand.

Een versierde en vergrote letter werd in middeleeuwse handschriften en soms ook in latere teksten gebruikt om de tekst te structureren. Men gebruikte geen inhoudslijst, maar dankzij de miniaturen en initialen van verschillende grootte werd de tekst logisch ingedeeld.

Weet jij wat een Superscript is?

Een superscript (letterlijk: bovenschrift) is een teken dat boven de normale schrijfhoogte wordt geplaatst, gewoonlijk in een iets kleiner corps, 70 tot 90 procent van de normale tekstgrootte. In veel wetenschappen en andere vakgebieden zijn er conventies voor het gebruik van superscript.

Bijvoorbeeld inhoudsmaten: vierkante meter. Lengte x  breedte. Kubieke meter. Lengte x breedte x hoogte.

Drukkers termen

Wat is MC papier?

Nee geen 'WC papier' want dat kent iedereen maar 'MC papier'. Dit staat voor Machine Coated papier. Dit is een proces waarbij de papierbaan een behandeling ondergaat waardoor er een gladde toplaag overheen komt.
De mate van gladheid kan verschillen.

in onze lookboeken zijn talloze voorbeelden te zien.

Weet jij wat Oblong betekent?

Oblong wil zeggen een liggend document. Ook wel landscape genoemd. Dus het langste gedeelte van het document is horizontaal.
Door een  boek of brochure op deze manier op te maken val je meer op tussen de massa.

Heb jij een idee wat Dibond is?

Bij de Hoop&Koning kun je ook terecht voor grootformaat ontwerpen. Eén van de plaatmaterialen die wij daarvoor gebruiken is Dibond. Het is een composietmateriaal dat bestaat uit een lichte polyethyleen-plaat, tussen twee dunne aluminium-platen. Deze aluminiumplaten kunnen rechtstreeks bedrukt worden of worden voorzien van een mooi stickermateriaal. Dit mooie en sterke product is goed binnen en buiten te gebruiken. Ook kun je er bijvoorbeeld een planbord van maken met gebruikmaking van een speciale beschrijfbare laag.

Wat denk jij dat een katern is?

Een groot drukvel, met daarop meerdere pagina's, wordt na het drukken gevouwen tot een katern. Een boek of brochure kan bestaan uit meerdere katerns, die verzameld of vergaard worden en vervolgens (bijvoorbeeld met een omslag) worden samengevoegd tot een boek of brochure. Bekijk een gebonden boek maar eens van dichtbij. Dan zie je de afzonderlijke bundeltjes. Na het schoonsnijden ontstaan de losse pagina's die je kunt omslaan.

Uitgever van

De Hoop&Koning is initiatiefnemer,  uitgever en maker van de Arte-e-Cultura kunst- en cultuurkrant
Midden Nederland

Leerbedrijf

Wij zijn al geruime tijd  een erkend leerbedrijf met meerdere erkenningen

Partner van

Wij zijn trotse partner van Campus Landgoed Zonheuvel. Een samenwerkingsverband van uiteenlopende organisaties gevestigd op of nauw betrokken bij Landgoed Zonheuvel en Stichting SBI.